ВЕРБАЛЬНЕ ТА НЕВЕРБАЛЬНЕ ВИРАЖЕННЯ ЕМОЦІЙ У МОВЛЕННІ ШЕФ-КУХАРЯ

Автор(и)

  • О. К. Ковальчук Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4604.2016.1(36).78580

Ключові слова:

емоція, квазіспонтанне монологічне мовлення, темп мовлення, гендерна поведінка, вербальні та невербальні засоби

Анотація

Дане дослідження присвячене аналізу вербальних (термінальні тони, шкали, темп мовлення) та невербальних (рухи рук, підняття брів, рухи очима) засобів, що передають емоційний стан британського шеф-кухаря Леслі Уотерс під час представлення рецепту десерту «Vanilla fruit strudel». Проведене перцептивне дослідження показало, що мовлення інформанта вельми емоційне, що виражається у використанні емфатичних тонів і шкал, швидкого темпу мовлення та наявності коротких та надкоротких пауз.

Посилання

Maslova, V.A. (2005). Kognitivnaia lingvistika. M.: Tetrasistems.

Mullagaianova, G.S. (2013). Gendernyi aspekt eksplikatcii emotcii. In Gendernaia lingvistika: Kollektivnaia monografiia. Pavlodar, (404-429).

Nushikian, E.A. (1986). Tipologiia intonatcii emotcionalnoi rechi. Kiev-Odessa: Izd-vo Vishcha shkola.

Shcherba, L.V. (1963). Fonetika frantcuzskogo iazyka. M., Izd-e 7-e, 86.

Abelin, Allwood, (2002); Zotter, (2003).

Laver, J. (1994). Principles of Phonetics. Cambridge: CUP.

Labоv, W. (1966). The reflection of social processes in linguistic structures. In «Readings in the Sociology of Language», J. A. Fishman (ed.), The Hague – Paris.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-09-28

Номер

Розділ

Статті