ВЕРБАЛІЗАЦІЯ КОНЦЕПТУ «ПОРУШЕННЯ ХАРЧОВОЇ ПОВЕДІНКИ» В ФЕМІНІСТСЬКИХ ЕСЕ
DOI:
https://doi.org/10.18524/2307-4604.2020.1(44).211003Ключові слова:
концепт, порушення харчової поведінки, анорексія, булемія, компульсивне переїданняАнотація
Стаття присвячена аналізу засобів репрезентації концепту ПОРУШЕННЯ ХАРЧОВОЇ ПОВЕДІНКИ. Матеріалом дослідження були чотири феміністських есе, що розглядають взаємозв’язок порушень харчування у жінок з політикою західного патріархарного суспільства по відношенню до стандартизації жіночого тіла стосовно канонів краси. У феміністських есе наголошується, що поняття жіночої краси перестало бути естетичним явищем, а стандартизація, що насаджується індустрією краси, призводить до появи захворювань ХХ-ХХІ століть, пов’язаних з психічними розладами, – порушень харчової поведінки. Концепт ПОРУШЕННЯ ХАРЧОВОЇ ПОВЕДІНКИ є складним за своєю структурою, його безпосередніми складниками є такі гіпонімічні мікроконцепти як: АНОРЕКСІЯ, БУЛІМІЯ та КОМПУЛЬСИВНЕ ПЕРЕЇДАННЯ. Кожен мікроконцепт формується за польовою моделлю, згідно з якою він містить ядро та периферію. Ядро мікроконцептів репрезентується лексичними одиницями, що мають узуальне значення симптомів різновидів порушень харчування: «відмова від їжі», «переїдання». Їх периферія вербалізується лексикою, що реалізує ці значення оказіонально. У феміністських есе знаходимо вербалізацію всіх трьох мікроконцептів. Найбільш широко репрезентованим є мікроконцепт АНОРЕКСІЯ, а найменш – КОМПУЛЬСИВНЕ ПЕРЕЇДАННЯ. Ці мікроконцепти в аналізованих текстах репрезентуються експліцитними маркерами. Концепт ПОРУШЕННЯ ХАРЧОВОЇ ПОВЕДІНКИ вербалізується у ракурсах соціального та психологічного обумовлення появи цієї хвороби. Соціальне обумовлення полягає в еталоні краси сучасного суспільства, яким є молода надмірно худа жінка (анорексія, булімія). Психологічне обумовлення полягає у тому, що людина «заїдає» проблеми, тобто для неї їжа – це засіб психологічно відволіктись від чогось неприємного (булімія, компульсативне переїдання). Таким чином, проблема порушень харчової поведінки є важливою у феміністському публіцистичному дискурсі.
Посилання
Dolusova, N. V. (2009). Verbalna reprezentatsiia kontseptu “industriia krasy” v amerykanskykh feministskykh ese. Naukovyi visnyk Volynskoho natsionalnoho universytetu imeni Lesi Ukrainky: filolohichni nauky. Movoznavstvo, no. 6., Pp.305-309.
Kyrylyna, A. V. (2000). O prymenenyy poniatyia hender v russkoiazychnom lynhvystycheskom opysanyy. Fylolohycheskye nauky, no. 3, Pp.18-27.
Martyniuk, A. P. (2005). Rehuliatyvna funktsiia henderno markovanykh odynyts movy (na materiali suchasnoho anhlomovnoho publitsystychnoho dyskursu): Dys…d-ra filol. Nauk Kharkiv, 2005, 604 p.
Selivanova, O. O. (2008). Suchasna linhvistyka: napriamy ta problemy: pidruchnyk, Poltava, 712 p.
Alkon, Ch. (2005). Eating Disorders: Anorexia Nervosa, Bulimia, and Compulsive Eating. Teen Voices Magazine, Volume 3., Issue 4., Retrieved http://www.feminist.com/resources/artspeech/body/voices.htm#wh
Campos, P. (2005). Anorexia Nation. Health At Every Size Journal, Vol. 19, No.l. Retrieved http://www.brown.edu/Student_Services/Health_Services/Health_Education/main/CEBWhealthateverysize.PDF
Edwards, E. (2004). Are Eating Disorders Feminist? Power, Resistance, and the Feminine Ideal. Perspectives on Power: Conference run by Quest. Issue 4. Retrieved https://www.qub.ac.uk/sites/QUEST/FileStore/Issue4PerspectiviesonPowerPapers/Filetoupload,71745,en.pdf
Wolf, N. (1991). The Beauty Myth, New York, Retrieved from: www.smccd.net/accounts/mathur/beauty_myth.doc
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2020 Записки з романо-германської філології
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution-NonCommercial License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.