ТЕМПОРАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ УСНОЇ АНГЛОМОВНОЇ ТА НІМЕЦЬКОМОВНОЇ РЕЛІГІЙНОЇ ПРОПОВІДІ (ТЕОЛІНГВІСТИЧНИЙ ПІДХІД)

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4604.2023.2(51).296825

Ключові слова:

англіканська/лютеранська проповідь, темпоральні характеристики, прагматичні завдання, композиційні частини, середня тривалість складу, паузація

Анотація

Стаття присвячена дослідженню темпоральної організації текстів англіканської та лютеранської проповідей, які є невід’ємною частиною богослужінь у відповідних церквах. Вивчення гомілетичної та теолінгвістичної літератури та розгляд композиційних особливостей текстів досліджуваних проповідей дозволив виділити чотири композиційні частини, обов’язково присутні в обох видах проповідей (маніфестація теми, цитація, трактування, висновок), кожна з яких вирізняється відносною смисловою й структурною самостійністю і переслідує конкретне прагматичне завдання. Матеріал дослідження, що складав усні англомовні та німецькомовні проповіді, був підданий перцептивному, аудиторському та інструментальному аналізу. Комплексний слуховий та інструментальний аналіз темпоральних характеристик мовлення проповідників дозволяє зробити висновок про наявність єдності не тільки у прагматичних настановах проповідників у двох найпоширеніших протестантських течіях, але й у просодичному оформленні текстів усних проповідей. До інтегральних темпоральних параметрів на рівні сприйняття відносимо провідну роль пауз та контрастного темпу в створенні впливового ефекту проповідей. Серед інтегральних об’єктивних темпоральних параметрів визначаємо спільні закономірності в темпоральній організації певних композиційних частин тексту — вступної та основної. До диференційних ознак відносимо суттєві відмінності між англіканською та протестантською проповідями в заключній частині. Лютеранська проповідь демонструє відносно стабільне використання нормального з тенденцією до уповільненого темпу, тоді як в англіканській проповіді зафіксовано контрастне вживання уповільненого та прискореного темпу, що створює «рваний» ритм вимови висловлення, який сприяє посиленню впливового ефекту цієї частини проповіді. На підставі виявлених інтегральних темпоральних засобів, що беруть участь у побудові аналізованих текстів, можливо констатувати належність англіканської та лютеранської проповідей до одного типу проповідницького дискурсу.

Посилання

Cherenkov, M. (2009). Protestantyzm yak rafinovane khrystyianstvo. Ukrainske Relihiieznavstvo, (2), 142–151. http://nbuv.gov.ua/UJRN/Ukrr_2009_Spetsvip.2_15 [in Ukrainian].

Kravchenko, N. O. (2017). Synerhiinist anhlomovnoho relihiinoho dyskursu (teolinhvistychnyi pidkhid) (408 p.). Odesa: KP OMD. [in Ukrainian].

Kravchenko, N. O., & Bohuslavskyi, S. S. (2023). Melodyka usnoi relihiinoi propovidi (na materiali anhlikanskykh ta liuteranskykh bohosluzhbovykh propovidei). Zapysky z Romano-Hermanskoi Filolohii [Writings in Romance-Germanic Philology], (1(50)), 137–147. https://doi.org/10.18524/2307-4604.2023.1(50).285556 [in Ukrainian].

Buttrick, D. (1987). Homiletic Moves and Structures (516 p.). Augsburg Fortress Publishing.

Craddock, F. (1990). Preaching (224 p.). Abingdon Press.

Plathow, M. (2020, July 5). Gottes Friedensbewegung: Böses mit Guten überwinden – Predigt zu Römer 12, 17–21 von Michael Plathow. Predigten auf evangelisch.de. https://predigten.evangelisch.de/predigt/gottes-friedensbewegung-boeses-mit-guten-ueberwinden-predigt-zu-roemer-12-17-21-von-michael

Killinger, J. (1996). Fundamentals of Preaching (225 p.). Minneapolis: Fortress Press.

Murphy, J. J. (Ed.). (1971). Three Medieval Rhetoric Arts (235 p.). Berkley, Los-Angeles, London: Univ. of California Press.

Schweizer, A. (1848). Homiletik der evangelisch-protestantischen Kirche systematisch dargestellt. Leipzig: Weidmann.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-19

Номер

Розділ

Статті