ПІКАССО НАШОГО ФУТБОЛУ: РЕАЛІЗАЦІЯ ІНТЕРДИСКУРСИВНОСТІ ЧЕРЕЗ МИСТЕЦЬКІ КАТЕГОРІЇ ІСПАНСЬКОМОВНОГО ФУТБОЛЬНОГО ДИСКУРСУ - Котенко, В. (Записки з романо-германської філології, 2022)
Мета цієї статті полягає в ілюстрації реалізації зон інтердискурсивності іспанськомовного спортивного футбольного дискурсу через призму категорій мистецтва. Дослідження має емпіричний характер та ставить за мету простежити тенденцію до реалізації категорій інтердискурсивності, що втілюється за допомогою метафоричних перенесень у період 2012-2021 рр. За своєю природою спортивний футбольний дискурс є відкритим та суб’єктивним конструктом, що також характеризується вираженою соціальною природою та несе на собі відбиток того суспільства, у якому функціонує. Вивчення цього феномену вимагає міждисциплінарного підходу, що реалізовується у постійному діалозі з іншими дискурсами. У статті наведено низку прикладів із преси (Marca, As, Mundo Deportivo, Sport, El País, El Mundo, rtve.es) та книжок, присвячених футбольній тематиці, що засвідчують відкриту до зовнішніх впливів природу іспанськомовного дискурсу на прикладі футболу та реалізацію інтердискурсу в полі мистецтва в цілому (гра як витвір мистецтва, як ремесло), так і конкретні його поля. Зокрема, зустрічаємо залучення живопису та образотворчого мистецтва, постатей відомих митців, літератури (епос, лірика, ода, міф, алюзії до відомих творів), театру та кінематографу; особливої уваги заслуговує віднесення до іспанської пікарески, музики в широкому сенсі, зокрема балету та танців, музичних груп, іспанських культурних реалій (фламенко, Іспанія як країна автономій, національна література та гастрономія, свята, світ кориди). Прагмачна функція таких маркерів у футбольних статтях полягає у вербалізації живої картинки спортивної події на папері, посилення драматизму перемоги чи поразки, оспівування звитяги переможців чи критика їх поведінки чи дій, що у свою чергу стає можливим завдяки суміжності спортивного футбольного дискурсу із дискурсом мистецтва у широкому його трактуванні.