ВЕРБАЛІЗАЦІЯ КОНЦЕПТУ «ПОРУШЕННЯ ХАРЧОВОЇ ПОВЕДІНКИ» В ФЕМІНІСТСЬКИХ ЕСЕ - Долусова, Н. В.; Красницька, К. В. (Записки з романо-германської філології, 2020)
Стаття присвячена аналізу засобів репрезентації концепту ПОРУШЕННЯ ХАРЧОВОЇ ПОВЕДІНКИ. Матеріалом дослідження були чотири феміністських есе, що розглядають взаємозв’язок порушень харчування у жінок з політикою західного патріархарного суспільства по відношенню до стандартизації жіночого тіла стосовно канонів краси. У феміністських есе наголошується, що поняття жіночої краси перестало бути естетичним явищем, а стандартизація, що насаджується індустрією краси, призводить до появи захворювань ХХ-ХХІ століть, пов’язаних з психічними розладами, – порушень харчової поведінки. Концепт ПОРУШЕННЯ ХАРЧОВОЇ ПОВЕДІНКИ є складним за своєю структурою, його безпосередніми складниками є такі гіпонімічні мікроконцепти як: АНОРЕКСІЯ, БУЛІМІЯ та КОМПУЛЬСИВНЕ ПЕРЕЇДАННЯ. Кожен мікроконцепт формується за польовою моделлю, згідно з якою він містить ядро та периферію. Ядро мікроконцептів репрезентується лексичними одиницями, що мають узуальне значення симптомів різновидів порушень харчування: «відмова від їжі», «переїдання». Їх периферія вербалізується лексикою, що реалізує ці значення оказіонально. У феміністських есе знаходимо вербалізацію всіх трьох мікроконцептів. Найбільш широко репрезентованим є мікроконцепт АНОРЕКСІЯ, а найменш – КОМПУЛЬСИВНЕ ПЕРЕЇДАННЯ. Ці мікроконцепти в аналізованих текстах репрезентуються експліцитними маркерами. Концепт ПОРУШЕННЯ ХАРЧОВОЇ ПОВЕДІНКИ вербалізується у ракурсах соціального та психологічного обумовлення появи цієї хвороби. Соціальне обумовлення полягає в еталоні краси сучасного суспільства, яким є молода надмірно худа жінка (анорексія, булімія). Психологічне обумовлення полягає у тому, що людина «заїдає» проблеми, тобто для неї їжа – це засіб психологічно відволіктись від чогось неприємного (булімія, компульсативне переїдання). Таким чином, проблема порушень харчової поведінки є важливою у феміністському публіцистичному дискурсі.