ОСОБЛИВОСТІ ІНДИВІДУАЛЬНО-АВТОРСЬКОЇ ІНТЕРПРЕТАЦІЇ ВЕРБАЛІЗОВАНОГО СУБКОНЦЕПТУ ОСІНЬ/AUTUMN (на матеріалі роману «Осінь» Алі Сміт) - Нетреба, К. С. (Записки з романо-германської філології, 2020)
Стаття присвячена дослідженню особливостей індивідуально-авторської інтерпретації вербализованого субконцепту ОСІНЬ/AUTUMN в романі "Осінь" Алі Сміт. У роботі були визначені основні семантичні ознаки основного слова-репрезентанта - ОСІНЬ. Алі Сміт у своєму творі використала і інші слова-репрезентанти, які можна віднести до концепту ПОРИ РОКУ/SEASONS. Було виявлено, що реалізація цих слів у тексті перевищила семантичний обсяг їх словникових дефініцій. У художній картині світу Алі Сміт проявляється індивідуально-авторська оцінка, що дозволяє читачеві відчути вподобання і бачкення письменниці. Автор виражає своє відношення до пір року і конкретно до ОСЕНІ. ОСІНЬ має в романі символічний сенс, який відображений у декількох напрямах. Це і час "пожинати плоди" політичних трансформацій - роман присвячений результатам і питанням, які виникли після ухвалення доленосного рішення: за результатами підрахунку голосів на референдумі 23 червня 2016 роки жителі Великобританії проголосували за вихід з Євросоюзу. У разі виходу з союзу доведеться змінити безліч законів і регуляцій, прийнятих на основі європейських. Для жителів Сполученого Королівства це буде важкий і переломний момент, який поставить різноманітні юридичні, політичні і економічні завдання. Окрім цього, в романі описується і трагедія старіння, оскільки життя одного з головних героїв добігає кінця (Дэниела Глюка). До того ж ОСІНЬ - це і одна з ланок річного циклу, що підкреслює природу часу - його циклічність. Роман Алі Сміт показує, що субконцепт ОСІНЬ дуже багатогранний і об'ємний. Виявляючи мовні засоби, що об'єктивують досліджуваний нами концепт, і описуючи семантику цих одиниць, моделюємо зміст субконцепту ОСІНЬ/AUTUMN як глобальну розумову одиницю в її національній, соціальній і індивідуальній своєрідності. Ці особливості досліджуваного субконцепту використовуються автором для зображення подій, культури і способу життя не лише певних героїв роману, але і країни в цілому, таким чином створюючи фрагмент етнокультурної картини світу.