У ВИТОКІВ ЛІНГВОСИНЕРГЕТИКИ В УКРАЇНІ (ДО ЮВІЛЕЯ ДОКТОРА ФІЛОЛОГІЧНИХ НАУК, ПРОФЕСОРА Л. С. ПІХТОВНІКОВОЇ) - Домброван, Т. И. (Записки з романо-германської філології, 2018)
Стаття приурочена до ювілея доктора філологічних наук, професора Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна Лідіі Сергіївни Піхтовнікової, яка стояла у витоків лінгвосинергетики в Україні. В статті висвітлюються основні етапи наукової діяльності Л.С. Піхтовнікової, а також науково значущі доробки її дослідницької школи. Стаття містить стислий опис сучасного стану науки лінгвосинергетики, її розвитку і перспектив в Україні. Позначено декілька напрямів, у яких проводять дослідження вітчизняні філологи. Наведено коротку історію і причини виникнення синергетики – науки про самоорганізацію складних систем різної онтології, її впровадження в лінгвістичні науки. У зв’язку з цим розглянуто в хронологічній послідовності основні роботи Лідії Сергіївни Піхтовнікової, які зробили вагомий внесок в лінгвосинергетику України; надано аналіз її монографій, коротко описана її наукова школа. У монографіях Л.С. Піхтовникової зібрані матеріали дослідження синергії малих жанрів (байка, притча), вивчені питання самоорганізації дискурсу і ширше – будь-якого мовленнєвого твору. Інформаційно-когнітивний підхід дослідниці привів до розгляду нейроподібних мереж, які є матеріальною субстанцією розумових процесів. Проаналізовано механізми самоорганізації подібних мереж, а також різні типи обмеження на діяльність цих механізмів: фрактальне обмеження, зациклення, обмеження типу математичних катастроф. Зроблено висновок про перспективність лінгвосинергетики, вказано ряд конкретних напрямів подальшого розвитку цієї науки.