УКРАЇНСЬКІ ПЕРЕКЛАДИ ФРАНЦУЗЬКОЇ ЖІНОЧОЇ ПРОЗИ РАДЯНСЬКОГО ПЕРІОДУ (роль журналу «Всесвіт») - Дячук, Л. С. (Записки з романо-германської філології, 2018)
У статті проаналізовано історію українських перекладів французької жіночої прози та висвітлено роль журналу іноземної літератури «Всесвіт». Встановлено, що радянський період мав особливості перекладання французьких жіночих творів, які зумовлені історико-культурним та політичним контекстами, зокрема чинниками ідеології, цензури, ставленням до фемінізму, літературними і перекладацькими канонами тощо. З’ясовано, що важливою подією для становлення французько-українського перекладу жіночої прози в радянську добу стала публікація у 1976 році в журналі «Всесвіт» роману Ф. Саган «Тьмяний профіль» у перекладі видатного перекладача В. Коптілова. Певні зсуви в перекладі в бік мінімізації чи гіперболізації фемінних чи маскулінних рис персонажів можна трактувати як намагання перекладача посилити експресію перекладного тексту. Результати дослідження показали, що передвісником прагнень України вийти із колоніального перекладацького дискурсу СРСР і залежності від ідеології та видавничої політики Москви у 1991 році стала публікація у «Всесвіті» роману Р. Дефорж «Анна Київська» в перекладі Г. Філіпчука. Це певний прорив у контексті фемінного/гендерного перекладу. Історичний за своїм жанром, роман містить сцени відверто еротичного характеру, які вперше в історії французько-українського перекладу відтворювались українською мовою. Заміна зовсім іншою назвою в перекладі назви роману Р. Дефорж «Sous le Ciel de Novgorod» на «Анна Київська» вказує на бажання Г. Філіпчука привернути більшу увагу українського читача до твору і є виявом фемінізувальної стратегії.