ПЕРЦЕПТИВНИЙ АНАЛІЗ ВИСЛОВЛЮВАНЬ ФАТИЧНОЇ ПОДЯКИ - Ківенко, І. О. (Записки з романо-германської філології, 2018)
Стаття присвячена вивченню інтонаційних особливостей фатичного мовленнєвого акту подяки. Актуальність представленого дослідження зумовлена недостатністю комплексного аналізу просодії фатичної подяки. Аналіз лінгвістичної літератури показує, що здебільшого інтонація подяки розглядається фрагментарно. На думку дослідниці К. Аймер, подяка представляє собою стереотипний мовленнєвий акт, інтонація якого також є стереотипною. Стереотипна інтонація актуалізується, як правило, в звичайних повсякденних ситуаціях побутового характеру. Тоді вона є висхідною або низхідно-висхідною. Справжня щира подяка вимовляється з низхідною інтонацією. Однак, ми не погоджуємося з твердженням К. Аймер. Вважаємо, що інтонаційне оформлення висловлювань фатичної подяки не може обмежуватися лише двома термінальними тонами. Просодична організація фатичного МА подяки включає в себе цілий спектр засобів, що складають його акустичний образ. Серед методів дослідження просодичних засобів диференціації фатичного мовленнєвого акту подяки були використані наступні: метод теоретичного аналізу, метод наукового спостереження, що передбачає перцептичний аналіз, статистичний метод. Сукупність вживаних методів дозволила окреслити характерні особливості фатичного мовленнєвого акту подяки. Було встановлено, що фрази фатичної подяки вимовляються переважно з низхідним термінальним тоном, який превалює як у мовленні чоловіків (69 %), так і у мовленні жінок (86.7 %). Окрім низхідного тону, фатичній подяці притаманні висхідний, низхідно-висхідний і рівний термінальні тони. Висловлювання аргументованої фатичної подяки, як правило, оформлені низхідною або рівною шкалою. Висхідна шкала зафіксована переважно в мовленні чоловіків, тоді як ковзна шкала має місце, загалом, у мовленні жінок. Тональний рівень і тональний діапазон залежать від статі мовця: чоловіки вимовляють фатичну подяку на низькому тональному рівні з вузьким тональним діапазоном, жінки – на середньому тональному рівні з середнім тональним діапазоном. Гучність, переважно, нормальна. Зниження гучності обумовлено обставинами, які змушують адресанта виражати свою подяку тихо, або викликана соромливістю адресанта. Фатичну подяку вирізняє нормальний або швидкий темп, що пов’язано з незначністю передуючого стимулу для адресанта.