ФРАНЦУЗЬКА МОВА ДЛЯ АКАДЕМІЧНИХ ЦІЛЕЙ В ДІЯЛЬНОСТІ НАУКОВОГО ГУРТКА ОНУ імені І.І. МЕЧНИКОВА «ІСТОРІЯ ІЗМАЇЛЬСЬКОГО ЧЕРВОНОГО ХРЕСТА» - Дімова, Л. С. (Записки з романо-германської філології, 2019)
Стаття присвячена аналізу питань використання французької мови для академічних цілей в дослідницькій роботі студентів гуманітарних спеціальностей, зокрема історичних та філософських, одного з класичних університетів м. Одеса, що дозволяє донести як вітчизняному суспільству, так і в тому числі європейському маловідомі сторінки історії України на території Одеської області в м. Ізмаїл часів Першої світової війни, пов’язаних з історією міжнародного Червонохресного руху. Період діяльності гуртка розпочався зі 150-річного ювілею Одеського національного університету імені І.І. Мечникова та збігся з низкою ювілейних дат з історії Міжнародного Червонохресного руху та Товариства Червоного Хреста України, деякі з котрих увійшли до Переліків пам’ятних дат і ювілеїв Верховної Ради України. Йдеться насамперед про 150–ліття Аlma mater (2015 р.), 100-ліття Товариства Червоного Хреста України (2018 р.), а також 100-ліття з завершення Першої світової війни (2018 р.). Об’єктом дослідження у статті є аналіз та передача французькою мовою архівних матеріалів, пов’язаних з героїчною сторінкою з життя м. Ізмаїл – 3 липня 1917 р. – днем, коли відбулась славетна Звитяга персоналу плавучих шпиталів Червоного Хреста на Дунаї в м. Ізмаїл. Саме в цей день запеклих військових дій невеличкий медичний персонал збирав під вогнем поранених та перевозив їх по Дунаю подалі від військових дій. В цей день медпрацівниками з 28 осіб було врятовано 2 000 життів. Навантаження на лікарів, медсестр та санітарів становило біля 80 осіб поранених, без урахування загиблих, нетранспортабельних та легкопоранених. В табличному варіанті наведені досліджувані архівні матеріали та проаналізовані публікації в місцевих ЗМІ, наведені довідки щодо участі студентів факультету Історії та філософії в різноманітних франкомовних міжнародних заходах гуртка, в співпраці з Альянс Франсез м. Одеса та Ажанс Юніверсітєр де ла Франкомоні, починаючи з 2013 р.