ФУНКЦІОНАЛЬНА СПРЯМОВАНІСТЬ ІРОНІЇ ДІТЕРА НУРА - Усенко, Р. Ю. (Записки з романо-германської філології, 2019)
Стаття присвячена вивченню функціональної спрямованості іронії в творах німецького автора Дітера Нура, який є сучасним письменником-гумористом; він був удостоєний декількох літературних нагород. Сучасний сатирик Дітер Нур опублікував понад 10 книг на основі своїх телевізійних виступів. Функціональна спрямованість його гумору має широкий спектр: від звичайних побутових і невибагливих жартів до багатовимірних іронічних конструкцій з підтекстом, зрозумілим лише тим, хто добре орієнтується в німецькому культурному і історичному дискурсі. Його жваво цікавлять питання не тільки німецької дійсності, а й міжнародні проблеми. Висміюючи недоліки окремих людей і співтовариств, він намагається їм допомогти подолати ці недоліки і тим самим робить внесок в загальний розвиток прогресу і в позитивне еволюціонування всього людства. Як матеріал дослідження були обрані і проаналізовані уривки, що містять комічний ефект. У таблиці дається переклад обраних прикладів і інтерпретується значення іронічних висловлювань. Досліджуючи спрямованість висміювання Дітера Нура, можна з упевненістю сказати, що в його текстах переважає самоіронія. Іронізуючи над самим собою, як над типовим представником німецької ментальності, Дітер Нур розкриває нам такі людські недоліки, як лінь, дурість, слабкість, відсутність пунктуальності. Автор так само ставить під сумнів абсолютність таких філософських понять, як добро і зло, і демонструє їх відносність в житті людини. Дітер Нур не дає нам відповіді на ці питання, зате змушує задуматися над сутністю антонімічних понять «добра і зла». Варто відзначити, що вивчення і адекватне розуміння гумору вимагає не тільки лінгвістичних знань, а й знання лінгвокультурологічних концептів, наявності певної лінгвокраїнознавчої ерудиції.