ПРАГМАТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ ОППОЗИЦІЇ “СВІЙ” / “ЧУЖИЙ” У ГАЗЕТНОМУ МАКРОТЕКСТІ - Терехова, Л. В. (Записки з романо-германської філології, 2018)
Предметом розгляду в цій статті є прагматичні особливості репрезентації суб’єктів, зображених у газетному макротексті, що описує кризову ситуацію. Цілісність смислового простіру газетного макротексту забезпечується єдністю теми, що висвітлюється: “Кризова ситуація”. У досліджуваному макротексті “Повінь у Великобританії” спільність теми простежується як за горизонталлю макротексту (окремими публікаціями в межах одного газетного номера), так і за вертикаллю (окремими публікаціями низки послідовних номерів британської щоденної газети “Sunday Telegraph”). Газетний макротекст розглядається як система, в центрі якої знаходиться людина. Люди, що зображені в текстах про кризові ситуації проявляються як суб’єкти дії (діячі) та займають різні прагматичні позиції. Зокрема, позиції діячів можуть бути глобально розділені на дві протилежні позиції: “свій” / “чужий”. До категорії “свій” належать особи постраждалі у кризовій ситуації та ті, хто їх підтримує, їм співчуває. У свою чергу, “чужі” - особи, чиї вчинки шкодять тим, хто визначений як “свій”. Зокрема, виявляється, що роль “своїх” та “чужих” грають ті, хто не є природніми антагоністами, йдеться про так звану прагматичну антонімію. Таким чином, у макротексті “Повінь у Великобританії” прагматична антонімія представлена наступною опозицією: постраждалі та ті, хто їм співчуває / представники влади. Ідентифікація об’єкту як “свого” або “чужого” на рівні суб’єктивних уявлень залежить від ставлення особи, яке формується індивідуальними та суспільними цінностями. Структура опозиції “свій” / “чужий” у газетному макротексті, що описує кризові ситуації, спричинені стихійним лихом, є рухливою та передбачає можливість формалізації позиції суб’єкта різними засобами залежно від ситуації, що змінюється. Таким чином, розподіл ролей суб’єктів дії може змінюватися в різних текстах, які складають макротекст.