НОМІНАТИВНЕ ПОЛЕ КОНЦЕПТУ GENIUS В АНГЛІЙСЬКІЙ МОВІ - Строченко, Л. В. (Записки з романо-германської філології, 2018)
Стаття присвячена дослідженню особливостей вербалізації концепту GENIUS в англійській мові, а саме – розгляду номінативного поля цього концепту. В роботі проаналізовано дефініції лексичної одиниці genius в англомовних словниках; виокремлено понятійні концептуальні ознаки досліджуваного концепту в англійській мові. Згідно з думкою представників семантико-когнітивного підходу, концепт є базовою одиницею ментального коду людини, яка має внутрішню структуру, що складається із концептуальних ознак; це є результат індивідуального та соціального пізнання світу. Концептуальні ознаки містять поняттєву інформацію про відповідний об’єкт чи феномен. Таким чином, представники даного підходу розглядають мову як один із найважливіших засобів пізнання та коцептуалізації світу. Вивчення концепту через мову є найбільш надійним способом лінгвістичного аналізу, що дозволяє визначити концептуальні ознаки та розробити структуру концепту. Будь-який аналіз концепту розпочинається з виявлення мовних одиниць, які репрезентують відповідний концепт, інтерпретації їх словникових та мовленнєвих контекстів. Було проаналізовано етимологію лексичної одиниці genius та структуру її лексичного значення. Було виокремлено такі поняттєві ознаки досліджуваного концепту в англійській мові: intellectual power; creative power; uncommon, exceptional superiority; originality. Наступні лексичні одиниці входять до медіальної частини номінативного поля досліджуваного концепту: brainiac, Einstein, mastermind, brain, intellect, thinker, whiz, wiz, wizard, а також субконцепт PRODIGY.