ПРИНЦИПИ ЛЕКСИКОГРАФУВАННЯ ТОПОНІМІВ В НЕСПЕЦІАЛЬНИХ АНГЛОМОВНИХ СЛОВНИКАХ - Музя, Є. М. (Записки з романо-германської філології, 2018)
Робота присвячена вивченню проблеми лексикографічного включення топонімічних лексичних одиниць в загальних тлумачних словниках. Сучасною лексикографічною практикою уже накопичений певний досвід опису топонімічної лексики. Однак у лексикографічній теорії не тільки не вироблені й досі чіткі методи роботи з топонімами, але ця проблема не одержала ще вичерпного висвітлення в роботах з теорії лексикографії. Більшість укладачів словників вважають за необхідне включати до корпусу словника визначений обсяг географічних назв. Виявлення закономірностей в цьому процесі є предметом дослідження. Загальні тлумачні словники англійської мови є об’єктом дослідження. Проведений аналіз показав, що існуюча лексикографічна практика скоріше тримається на традиціях й особистому досвіді укладача словника, ніж на чітко визначених принципах. Вироблення цих принципів є метою дослідження. Стаття розглядає топонімічну лексику в типологічному аспекті, в якій вивчено сучасні класифікації топонімів і проведений їх порівняльний аналіз. Коло питань, що вимагають вирішення, досить широке: від вироблення несуперечливих принципів добору топонімів у словник і їхнє розташування в корпусі словника (наприклад, за алфавітом, поряд з іншими видами введень, чи окремим додатком) до способу й обсягу семантизації (енциклопедичної і/чи лінгвістичної). Зіставлення лексикографічної частини дослідження з типологічною, здавалось би, дає відповідь на питання про принципи добору топонімів у словник (адже перевага віддається великим і середнім об’єктам). Однак при такому підході не буде врахована культурно-історична складова семантики топонімів (наприклад, острів Хортиця - невеликий об’єкт фізичної географії - має величезне культурно-історичне значення для України; назва вулиці Wall Street - дрібний географічний об’єкт - відіграє важливу роль у світовій економіці тощо).