РОЛЬ СИНСЕМАНТИЧНОЇ ЛЕКСИКИ У СТВОРЕННІ ОБРАЗУ СМЕРТІ В РОМАНІ ДЖ.БАРНСА NOTHING TO BE FRIGHTENED OF - Красницька, К. В. (Записки з романо-германської філології, 2018)
Дана стаття присвячена розгляду особливостей функціонування синсемантичної лексики у романі сучасного британського письменника Дж.Барнса. Метою дослідження є детермінація ролі синсемантичної лексики в конструюванні ключового образу роману Дж.Барнса, а саме образу смерті. Об’єктом аналізу стала специфіка вираження авторського задуму за допомогою синсемантичної лексики у змалюванні смерті, а предметом – власне син семантичні лексеми – службові частки і займенники, а також контексти, в яких вони заміщують лексеми death/to die. Методом суцільної вибірки нами були виділені контексти, що містять синсемантичні лексичні одиниці так чи інакше пов’язані з розкриттям головної теми твору. Була висунута гіпотеза про те, що ключова характеристика синсемантичної лексики – а саме пустота, відсутність семантичного наповнення – відображає авторську концепцію феномена смерті як переходу в ніщо. Крім того, було встановлено, що синсемантичні лексеми виступають в ролі евфемізмів так само, як і словникові синоніми лексем death/to die і авторські метафори з таким же значенням.