ЩЕ РАЗ ПРО РОЛЬ СИГНАЛЬНИХ СИСТЕМ В ПІЗНАННІ І ОЗНАЧЕННІ СВІТУ, АБО ЧОМУ ТЕЧУТЬ СЛИНКИ ПРИ СЛОВІ ЛИМОН - Колегаєва, І. М. (Записки з романо-германської філології, 2017)
В статті розглядається взаємозв’язок першої і другої сигнальних систем людини у сприйнятті сенсорної інформації і її подальшому відображенні у текстовому повідомленні. Стверджується, що різні модальності мають різну можливість їх відбиття у тексті. Аналізуються можливості зображення різномодальної інформації у монокодовому і полікодовому тексті. Суто вербальне повідомлення містить переважно розповідь про більшість модальностей і часткове відтворення слухової модальності. Поєднання вербального і піктографічного кодів у полікодовому тексті пропонує як розповідь, так і відтворення зорової модальності. Наявність фігури експірієнцера/нарратора є облігаторною в повідомленнях про сенсорну інформацію, що свідчить про абсолютний антропоцентризм мовної картини світу.