ВЕРБАЛЬНА РЕПРЕЗЕНТАЦІЯ ІРОНІЇ В ХУДОЖНІЙ КАРТИНІ СВІТУ ДІТЕРА НУРА

Автор(и)

  • Л. Л. Букрєєва Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Ukraine
  • Р. Ю. Усенко Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/2307-4604.2019.1(42).168813

Ключові слова:

іронія, комічний ефект, способи вербалізації, гумор

Анотація

У статті розглядається поняття іронії та її вербальна репрезентація в творі Дітера Нура «Gibt’s intelligentes Leben». Феномен іронії, не дивлячись на свою поширеність і довгу історію, досі залишається маловивченим. Ще менш дослідженим є цей феномен у творчості сучасного німецького письменника Дітера Нура. Вивчення функціональних можливостей вербальної репрезентації іронії в творі Д. Нура «Gibt’s intelligentes Leben» сприяє виявленню нових механізмів формування іронічного сенсу в художньому тексті. Зміна наукової парадигми потребувала більш пильної уваги до вивчення мови в дії, тобто дослідженню не тільки будови мовних одиниць, але і процесів їх участі в реальній комунікації. У сучасній лінгвістиці існує кілька підходів до вивчення феномена іронії: іронія як тропстилістичний прийом, що полягає в протиріччі між буквальним і прихованим змістом слова та іронія як текстоутворююча категорія, пов’язана зі структурою всього художнього тексту і дозволяє автору імпліцитно виражати свої емоційно-оцінні позиції і передавати своє негативне ставлення до того, що зображено нібито в позитивних тонах. У даній статті показаний спектр засобів, якими автор користується для досягнення комічного ефекту. Він є широким і багатогранним.

Посилання

Aristotel (2000). Poetika. Ritorika. S.Pb: «Azbuka».

Arnold, I. V. (1990). Stilistika sovremennogo angliiskogo iazyka. M.: Prosveshchenie.

Akhmanova, O.S. (2004). Slovar lingvisticheskikh terminov. 2-e izd., ster. M: URSS: Editorial URSS.

Galperin, I. R. (1981). Tekst kak obekt lingvisticheskogo issledovaniia. M.: Nauka. Kamenskaia, Iu. V. (2001). Ironiia kak komponent idiostilia A. P. Chekhova: dis… kand. filol. nauk: 10.02.19. Saratov.

Kukharenko, V. A. (2002). Interpretatciia teksta: uchebnik (dlia studentov filologicheskikh spetcialnostei). Odessa: Latstar.

Losev, A. F. (2000). Istoriia antichnoi estetiki. Sofisty. Sokrat. Platon. M.: «AST».

Petrova, O. G. (2011). Tipy ironii v khudozhestvennom tekste: kontceptualnaia i kontekstualnaia ironiia. In Izvestiia Saratovskogo universiteta. T. 11. Ser. Filologiia. Zhurnalistika, vyp. 3, 25-30.

Pivoev, V.M. (2000). Ironiia kak fenomen kultury. Petrozavodsk: Izd-vo PetrGU.

Pokhodnia, S. I. (1989). Iazykovye vidy i sredstva realizatcii ironii. Kiev: Naukova dumka.

Nuhr, D. (2011). Gibt es intelligentes Leben? KCS GmbH Hamburg.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-05-28

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СУЧАСНОГО МОВОЗНАВСТВА